Kolesarjenje

Podgrad je odlično izhodišče za kar nekaj kolesarskih podvigov v vzhodnem koncu Ljubljanske kotline, ki ob lepem vremenu ponujajo obilo možnosti tako za bolj pripravljene kolesarje kot tiste z manj kondicije

Cestno kolesarjenje

Za kolesarske navdušence, ki imajo več kondicije in najraje kolesarijo po urejenih cestah, je najbolj primeren vzpon na Janče; cesta vodi skozi Podgrad, po dolini Besnice do istoimenske vasi, od koder lahko izberete težjo variatno preko Vnajnarjev (odcep je na začetku vasi Besnica, del poti poteka po makadamski cesti) ali lažjo preko Tujega grma (odcep je na koncu vasi Besnica, pri ribogojnici). Pot pa lahko podaljšate tudi preko Prežganja nazaj v Podgrad.


Za bolj ravninske kolesarje predlagamo pot po dolini Besnice, kjer se pot lahko zaključi z lažjim vzponom na Trebeljevo. Od tu lahko bolj vztrajni kolesarji pod podaljšajo preko Prežganja in Volavelj na Janče ali pa se spustite proti Litiji in potem ob reki Savi nazaj na izhodišče v Podgrad.


Lepa in lahka je tudi ravninska krožna pot preko Dolskega, Dola, Šentjakoba in Zaloga nazaj v Podgrad.

 

Gorsko kolesarjenje

V Podgradu imajo gorski kolesarji kar nekaj možnosti. Tudi del Ostrovrharjeve poti je prevozen z gorskimi kolesi (Podgrad - Pečar - Debni vrh - Stari grad - Novi grad - Podgrad, ali pa Podgrad - Turistična kmetija Pri Lazarju - Murjevka - Podgrad). Poleg tega pa je možno z gorskimi kolesi prevoziti vse hribovje, ki obdaja Besniško dolino in naselje Podgrad. Slednja pot je kar dolga in zahteva poleg dobre kondicije tudi vzdržljivo kolo.


Gorsko kolesarjenje pa je možno tudi v Gradovljah in Gostinci, kjer pa je potrebno zaradi ozke doline in potoka kar nekajkrat sestopiti s kolesa in dati kolo na rame. Cilja pa sta lahko v obeh primerih Janče. Zaradi pomanjkanja urejenih poti pa sta primernejša za povratek z Janč, vsekakor pa priporočamo dobro topografsko karto ali drugo navigacijsko opremo.