Pohodništvo

Zaradi naravnih danosti in poti, ki vodijo skozi gozdove v okolici vasi, je Podgrad idealno izhodišče za krajše kot tudi daljše in zahtevnejše izlete oziroma pohode. Večina poti je dobro prehodnih celo leto, poleg hoje pa seveda lahko po poteh tudi tečete. Po nekaterih poteh se izvaja tudi gorsko kolesarjenje, zato bodite pozorni. 

Ostrovrharjeva pot

ostrovrharjevaJe odlična priložnost za spoznavanje zanimivosti Podgrada in okolice. Krožna pot vodi mimo ostankov dveh gradov, kamnoloma mlinskih kamnov, nato preči dolino Besnice in se konča na Turistični kmetji pri Lazarju. Pohod po poti popotnika popelje skozi zgodovinsko, naravno in kulturno ter tehnično dediščino kraja.


Vsako zadnjo nedeljo v aprilu pa se v organizaciji Kulturnega društva Podgrad izvede tudi organiziran pohod z vodenjem in razlago o posameznih zgodovinskih in naravnih posebostih ob poti.


Ob predhodni najavi pa je možen tudi voden ogled poti kadarkoli, za manjše in večje skupine pohodnikov. Več o poti

 

Borovničeva pot

borovnicevaPodgrad, oziroma Turistična kmetija pri Lazarju, je odlično izhodišče za različne izlete proti hribovskim vasem Vnajnarje, Gaberje in Janče, kamor vabi dobro označena, razgledna in samotna Borovničeva pot (izhodišče kmetija pri Lazarju).


Na njej lahko sodobni mestni človek, poln stresov in napetosti, najde potrebni mir in tišino neokrnjenega in čistega naravnega okolja. Z nje doživite prekrasne razglede na vse štiri strani neba: na Julijce in Grintavce, na Menino in Pohorje, na Zasavsko hribovje, Krim, Ljubljansko kotlino in gornjesavsko dolino. Spotoma se lahko odžejate s svežo studenčnico, se posladkate z gozdnimi jagodami in borovnicami ali pa naberete gob in kostanja.


Ob poti so številne domačije, ki se ukvarjajo s kmečkim turizmom, kjer vam bodo lepo postregli z domačo hrano, sadjem  in pijačo. Več o borovničevi poti

 


Planinska pot na Janče

Janče je najvišji vrh v okolici Ljubljane z nadmorsko višino 784 metrov. Odlično izhodišče za vzpon na omenjen vrh ponuja Podgrad kot tudi oba podgrajska zaselka, Gradovlje in Gostinca, saj do Janč vodi kar nekaj označenih in neoznačenih poti.


Pohodniki, ki si želijo več miru lahko izberejo zelo samotno pot na Janče iz Gostince, od koder vodi več poti: najprimernejša je naravnost po dolini Gostinšega potoka, skozi Konjski graben, druga gre levo po slemenih mimo zapuščene kmetije pri Planincu, tretja pa gre po dolini potoka in nato zahodno mimo vnajnarskih kmetij.

 


Sadna cesta

sadnaKdor ne more peš ali z gorskim kolesom, lahko najame konja, ali pa se popelje s svojim vozilom po Sadni cesti proti krajem zgornje besniške doline, deželi jagod, češenj, jabolj, hrušk, grozdja in kostanja.


Sadna cesta povezuje kraje oz domačije, ki se ukvarjajo s pridelavo sadja. V Podgradu je del sadne poti Turistična kmetija Pri Lazarju. Več o sadni cesti