Možnosti za rekreacijo v Podgradu

Podgrad pri Ljubljani nudi kar nekaj možnosti za rekreacijo oz. športno udejstvovanje zaradi svojih naravnih danosti in tudi zaradi iniciative krajanov. Večina dejavnosti je vezanih na naravne okolje, v okviru Kulturnega doma pa je možnost imeti aktivnosti tudi v dvorani, seveda z določenimi prostorskimi omejitvami. Za organizirano športno udejstvovanje je bilo pred leti ustanovljeno tudi Športno društvo Podgrad.

Zaradi naravnih danosti in poti, ki vodijo skozi gozdove v okolici vasi, je Podgrad idealno izhodišče za krajše kot tud daljše in zahtevnejše peš poti, kraj pa ponuja odlično izhodišče za kar nekaj kolesarskih podvigov v vzhodnem koncu Ljubljanske kotline.

Odkrivanje Podgrada in okolice je možno tudi s konjskega sedla, kar je zagotovo vznemirljivo doživetje, saj lahko na konjskem hrbtu naredite kar nekaj izletov po podgrajski okolici.

Reke, ki tečejo mimo Podgrada omogočajo tudi zanimivo veslaško dogodivščino, v raftu, kanuju ali kajaku. Zanimiva sta predvsem spusta po reki Ljubljanici (za start predlagamo  Vevče) in Savi (start v Šentjakobu), ki se lahko zaključita po kar nekaj preveslanih kilometrih na sotočju Ljubljanice in Save v Podgradu. Vode, ki obkrožajo Podgrad omogočajo celoleten ribolov. Za slednjega pa seveda potrebujete ribolovno dovolilnico, ki jo dobite v gostilni pri Peclju.

Poleti in jeseni ponujajo gozdovi okoli Podgrada kar možnosti nabiranja gozdnih plodov. Med njimi so najbolj pogoste borovnice, robidnice, različne gobe ter kostanj. Vse te plodove je možno nabirati v gozdovih nad vsemi tremi podgrajskimi zaselki.

Poznojesenski vodeni pohod v Janško hribovje

V torek, 31. oktobra 2017 vas vabimo na voden pohod po dolini Gostinškega potoka in v janško hribovje, kjer bomo posvetili spomin tudi na padla partizana, saj bomo obiskali tudi njun spomenik.

Preberite več: Poznojesenski vodeni pohod v Janško hribovje

Kolesarjenje

Podgrad je odlično izhodišče za kar nekaj kolesarskih podvigov v vzhodnem koncu Ljubljanske kotline, ki ob lepem vremenu ponujajo obilo možnosti tako za bolj pripravljene kolesarje kot tiste z manj kondicije

Preberite več: Kolesarjenje

Pohodništvo

Zaradi naravnih danosti in poti, ki vodijo skozi gozdove v okolici vasi, je Podgrad idealno izhodišče za krajše kot tudi daljše in zahtevnejše izlete oziroma pohode. Večina poti je dobro prehodnih celo leto, poleg hoje pa seveda lahko po poteh tudi tečete. Po nekaterih poteh se izvaja tudi gorsko kolesarjenje, zato bodite pozorni. 

Preberite več: Pohodništvo