Ostrovrharjeva pot

Pohodna pot, ki je poimenovana po vitezih Ostrovrharjih, je krožna pot, ki pohodnika popelje skozi zgodovinsko, naravno, kulturno in tehnično dediščino kraja Podgrad pri Ljubljani. Krajani Podgrada vsako leto poskrbimo, da je pot ustrezno urejena in označena, saj je priljubljena izletniška točka tako za domačine kot ljudi iz okoliških krajev. Poleg tega so določene zgodovinske in naravne znamenitosti ob poti opremljene z informativnimi tablami.  

Ostrovrharjev pohod 2017

Ostrovrharjev pohod je vsakoletna, tradicionalna prireditev, namenjena krajanom kot tudi ostalim pohodnikom. Prireditev poteka  predzadnjo ali zadnjo nedeljo v aprilu, v času ko se prične prebujanje narave po dolgem zimskem počitku. Letošnji pohod, že 11. po vrsti, je potekal v nedeljo, 23. aprila 2017.   

Preberite več: Ostrovrharjev pohod 2017

Oris ostrovrharjeve poti

Pričetek poti je na koncu vasi, v smeri Besnice, na ovinku za nekdanjo tovarno Arbo, kjer je nameščena vstopna informativna tabla. Prav tovarna je prva zanimivost na naši poti, saj kot ena najstarejših kemičnih tovarn na Slovenskem (ustanovljena  leta 1854 kot Osterberg Öllfabrik) predstavlja zanimivo tehično dediščino. Od tu se mimo usmerjevalne table prične pot vzpenjati v Kašeljski hrib. 

Preberite več: Oris ostrovrharjeve poti