Podgrajski likovni teden

Podgrajski likovni teden je vsakoletno druženje umetnikov, predvsem slikarjev in kiparjev na Turistični kmetij Pri Lazarju s ciljem povezati in spodbuditi ljubiteljske umetnike iz okolice pri upodabljanju naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti Podgrada in njegove okolice.

lik tedenPobuda za druženje je prišla s strani Kulturnega društva Podgrad in Turistične kmetije Pri Lazarju poleti leta 2000 in to leto se je zbralo 12 umetnikov. Prva razstava del je - poleg Podgrada, Zaloga in Dolskega, gostovala v kar nekaj sosednjih mestih in vaseh, med njimi tudi na Jančah, v Kamniku in Domžalah. Skoraj vsi slikarji so se zbrali tudi naslednje leto in vsa leta do danes. V letu 2010 je likovni teden praznoval že svojo 10 obletnico. Ob desetletnici Podgrajskega likovnega tedna je tudi izšla brošura s pregledom dela čez vso desetletno obdobje in s predstavitvijo najbolj zvestih udeležencev.

V letu 2014 je med 7.septembrom in 12. oktobrom potekal že 14. likovni teden, ki se ga je udeležilo 27 slikarsk in slikarjev in sicer: Milena Bojc, Matjaž Bukovac, Marija Čamernik, Ines Fugina Malnar, Stanka Golob, Vojteh Gorjup, Maja Gostinčar, Božidar Hering, Majda Kočar, Marjan Kolenc, Marcela Kopitar, Saša Kotnik, Aleš Krnec, Henrik Krnec, Lidija Levec, Jože Lužovec, Lidija Mržek Levec, Milan Poglajen, Matjaž Rolih, Slaven Siročič, Nada Starašinič, Ljudmila Šuklje, Helena Tavželj, Veljko Toman, Ljudmila Turk, Tatjana Vidic in Vanda Žužek.

Skupaj je v teh nekaj dneh nastalo 31 likovnih del v razlilnih tehnikah (akvarel, pastel, akril, kolaž, olje na platnu) s tematiko Emona 2000 in prosto tematiko. Prva razstava 14. Podgrajskega likovnega tedna je bila novembra 2014 v Knjižnici Zalog, januarja 2014 so dela gostovala na Turistični kmetiji Pr' Krač, v Dolskem in od 20. januarja 2015 v Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana.

Do sedaj je na likovnem tednu sodelovalo več kot 30 umetnikov ki so naslikali oz. upodobili več kot 280 del. Za svoje delovanje in prispevek h kulturnemu življenju Podgrada in vse Ljubljane so organizatorji Podgrajskih likovnih tednov leta 2010 prejeli častni znak Ostrovrhar leta.