Kultura v Podgradu

Podgrad ima dolgoletno tradicijo bogatega vaškega družabnega in kulturnega življenja, ki pa je bilo predvsem namenjeno samo sebi. Leta 1982 je bilo dotedaj občasno ljudsko petje nadgrajeno s formalno ustanovitvijo Moškega pevskega zbora Podgrad, ki sta ga ustanovila Martin Bizjan st. in Anton Corel st.. Na formalni ravni pa se je kultura postopoma razvijala preko okrilja Kulturnega društva Podgrad pri Ljubljani. Kulturna dejavnost je zaradi velikega entuziazma posameznikov hitro prerasla okvire kraja, zato je Podgrad znan kot ena najaktivnejših vasi v vzhodnem koncu Mestne občine Ljubljana. 


Podgrajski likovni teden

Podgrajski likovni teden je vsakoletno druženje umetnikov, predvsem slikarjev in kiparjev na Turistični kmetij Pri Lazarju s ciljem povezati in spodbuditi ljubiteljske umetnike iz okolice pri upodabljanju naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti Podgrada in njegove okolice.

Preberite več: Podgrajski likovni teden

Podgrajski ljudski pevci

Ljudska pesem ima v Podgradu in okolici že dolgo tradicijo. Da pa ljudske pesmi ne bi utonile v pozabo je poskrbel Anton Corel starejši, ki je pred leti ustanovil zbor Podgrajskih ljudskih pevcev.

Preberite več: Podgrajski ljudski pevci

Mešani pevski zbor Pentakord

Zbor izvira iz Moškega pevskega zbora Podgrad, ustanovljenega leta 1982, ki je bil usmerjen predvsem v zadovolje­vanje lokalnih kulturnih potreb. Za ustanoviteljema ga je eno leto vodil prof. Janez Žnidar, od l.1987-2000 prof. Miro Kokol, poslej pa Lili Stepic.

Preberite več: Mešani pevski zbor Pentakord

Vokalna skupina Sotočje

Moška  vokalna skupina Sotočje je nastala leta 1995 z uresničitvijo želje štirih mladih pevcev, da bi prepevali predvsem fantovske pesmi. Ime “Sotočje” simbolizira sozvočje štirih moških glasov, ki vadijo v vasici Podgrad, ta pa leži ob sotočju štirih rek: Ljubljanice, Save, Kamniške Bistrice in Besnice.

Preberite več: Vokalna skupina Sotočje